Consum combustibil

Costurile cu combustibilul pot reprezenta, intr-o firma de logistica, pana la 40% din cheltuieli; majoritatea companiilor aleg sa monitorizeze atent consumul de combustibil.

Exista mai multe posibilitati de a monitoriza consumul de combustibil:

  • preluarea datelor de consum de la calculatorul de bord al vehiculului (CAN bus)
  • instalarea de debitmetre
  • folosind datele de la sonda de combustibil din rezervor

Variantele difera ca precizie de masurare, costuri si riscuri, astfel:

EchipamentPrecizie masurare (%)Preturi (EURO)Grad de risc la instalare
calculator bord (CAN bus)3..50..260minim
debitmetru1..450..250mare
sonda combustibil5..150..300mediu

Cele de mai sus variaza in limite foarte mari. Pentru citirea datelor din calculatorul de bord exista echipamente specializate care pot citi o multitudine de parametri necesari, in special, la un calcul precis ce caracterizeaza comportamentul soferului la volan (driver behavior), sau sunt produse echipamente GPS care au deja integrat acest modul (mai scumpe decat un echipament standard), dar in acest caz vehiculul trebuie sa poata trimite date in format compatibil (ex: FMS).

Debitmetrele pot fi de plastic – mai ieftine, sau din alama – mai scumpe.
Sondele de combustibil pot fi digitale, capabile sa execute calcule complexe pentru a compensa balansul combustibilului, sau se poate folosi sonda deja existenta pe vehicul.

Consumul creste odata cu marirea capacitatii cilindrice si cu incarcaria masinii. Acest lucru face ca la masinile cu o capacitate cilindrica sub 2 litri, mai ales la masinile cu ani de fabricatie dupa 2012, costurile sa nu justifice instalarea unui aparat capabil sa monitorizeze consumul. In cazul in care acest lucru se doreste, cea mai buna metoda este preluarea consumului de la calculatorul de bord al vehiculului. Teltonika FM11+LV-CAN200 poate prelua consumul de la peste 800 de vehicule (vezi lista completa aici). Pentru modelele mai vechi acest lucru nu este posibil, variantele ramase fiind instalarea unui debitmetru sau monitorizarea nivelului de combustibil din rezervor.

Incepand cu vehiculele de 1.5 tone sau mai sus, instalarea unui echipament pentru masurarea consumului este necesara. Teltonika FM11+LV-CAN200 este recomandata in acest caz.

Pentru vehiculele mai mari de 10 tone pe langa masurarea consumului este necesar a cunoaste si din ce motiv se intampla acest lucru. Prin urmare se recomanda instalarea unor echipamente mai complexe care sa poata masura in ce masura soferul conduce corect vehiculul. Teltonika FM42+CanGO sau Teltonika FM42+Squarell pot face acest lucru.

Pentru utilajele vechi (ex: buldozere, locomotive, impingatoare) care au consum mare de combustibil, instalarea unor debitmetre este necesara. Aceasta se poate face folosind Teltonika FM42.

Pentru completa echipare a navelor fluviale este recomandat a se folosi si sonde de nivel pentru rezervoarele de combustibil. Deoarece navele au multe rezervoare, trebuie folosit un concentrator digital pentru semnalele de la sonde.

Navele fluviale care necesita o echipare complexa, trebuie echipate si cu senzori de turatie. Pentu aceasta solutie, deoarece numarul de canale pentru citirea datelor este mare, trebuie folosita o solutie cu un calculator industrial.

Daca doresti monitorizarea consumului de combustibil pentru flota ta, te rugam sa ne contactezi pentru o oferta personalizata.