Logistica

truck2

Flotele logistice sunt formate in mare parte din catepe tractor echipate cu semiremorca. Pot exista, de asemenea, un numar important de vehicule de 10 sau 3.5 tone, dar si vehicule ale managerilor. O caracteristica importanta este numarul lor – daca pentru 20 de vehicule un dispecer reuseste sa comunice telefonic cu soferii, la 100 de vehicule doar aflarea locatiei curente poate lua o ora.

Pentru vehiculele mari sunt necesare servicii profesionale care duc mai mult spre TMS (Transportation Management System) decat tracking simplu:

  • localizare -cunoasterea pozitiei actuale necesita mult timp in cazul comunicarii telefonice cu soferul, un sistem de tracking poate tine aceasta evidenta la minut
  • mesagerie – pentru transmiterea diverselor incidente (ex: pana) care au implact asupra timpilor de livrare
  • transmitere ruta- avand in vedere numarul vehiculelor, mari economii de timp se pot face in acest punct
  • consum combustibil – costurile cu combustibilul fiind foarte mari, trebuiesc monitorizate foarte atent atat consumurile cat si cauzele care duc la acest consum (ex: driver begavior)
  • citire fisier DDD de la tahograf – pentru citirea tahografului se poate pierde o zi intreaga la 100 de vehicule, deci o solutie automatizata este foarte folositoare
  • monitorizare temperatura izoterma – pentru a fi siguri ca nu vom avea marfa deteriorata urmare a temperaturilor mari sau chiar a nefunctionarii agregatelor
  • rutare – pentru planificarea eficienta a parcului auto dar si pentru un calcul de diferente
  • confirmare livrare (POD) – din ce in ce mai multi clienti doresc o confirmare online a livrarii marfii, acesta fiind posibila cu ajutorul echipamentelor actuale (ex: smartphone, tablete)
  • evidenta activitati periodice – datorita numarului mare de vehicule si multiplelor activitati ce trebuiesc monitorizate, fara un sistem de evidenta electronic exista riscul unor amenzi usturatoare pentru niste actiuni simple dar care au fost scapate din vedere

Deoarece costurile cu combustibulul sunt mari, ar trebui obligatoriu monitorizate aceste valori. Odata cu stoparea fraudelor, se poate observa in continuare un consum mare, consum care poate veni din faptul ca soferul nu stie sa conduca. Din acest motiv optiunea driver bahavior este necesar a fi instalata pe vehicul.

Van-urile au consumuri mai mici si din acest motiv un sistem de monitorizare al combustibilului mai simplu via CAN bus este recomandat. Altfel, mai toate serviciile de la capetele tractor sunt necesare si la van-uri atunci cand ele lucreaza impreuna cu vehiculele mari.

Vehiculele managerilor de nivel doi si personalului auxiliar pot genera costuri mari in cazul in care nu sunt monitorizate, motiv pentru care o monitorizare standard este necesara.