Distributie

Distribution-Van
In distributie vorbim de doua mari categorii de vehicule pentru monitorizare:
1. agenti de vanzari
2. transport marfa

Vahiculele agentilor sunt in general din clasa turismelor, cu motoare sub doi litri, la care consumul este relativ scazut, motiv pentru care instalarea solutiilor sofisticate si scumpe de montorizare a consumului de combustibil nu se justifica. In cazul in care acest lucru se doreste a se face totusi, cea mai avantajoasa varianta ar fi folosirea datelor despre consum din calculatorul de bord al vehiculeleor.

Agentii de vanzari trebuie sa viziteze un numar de clienti zilnic. Lista clientilor de vizitat este dinainte cunoscuta sau se stabileste cu o zi inainte. Functie de aceast criteriu – clienti de vizitat – monitorizarea se poate face in doua feluri:
1. Vizite neprogramate – lista clientilor este dinainte cunoscuta dar se schimba des. Se seteaza in sistem clientii ca POI-uri
2. Vizite programate – lista clientilor este dinainte cunoscuta si este stabila pentru o perioada mare de timp. Se creaza o ruta in care se pun clientii de vizitat ca POI-uri. La sfarsitul zilei se verifica gradul de respectare al rutei folosind raportul “Prezenta in POI” rulat pe vehicul si data.

Vehiculele agentilor raman in posesia agentilor si dupa orele de program, motiv pentru care pot sa apara consumuri suplimentare importante in afara orelor de program si in weekend. Din acest motiv este important a se achizitiona modulul de monitorizare a distantelor parcurse in afara orelor de program. Se poate calcula cantitatea de combustibil folosind metoda consumului normat/stanard sau, daca s-a optat pentru una din variantele de monitorizare a consumului de combustibil, se stie cantitatea efectiva de combustibul folosita. Aceste valori se pot obtine folosind raportul “Distante folosite in afara programului”.

Pentru directorii de vanzari sau agenti de vanzari foarte specializati la care masina este considerata un bonus salarial si nu se imputa, se prefera a nu se instala deloc GPS-uri.

Vehiculele de transport marfa pentru distributie sunt in general vehicule de 1.5 si 3.5 tone, vehicule la care consumul de combustibil incepe sa fie important. Echipamentele de monitorizare a combustibilului folosind datele din calculatorul de bord sunt recomandate.

Se intampla ca soferii sa foloseasca in interes propriu aceste masini, sa efectueze transporturi de marfa in afara orelor de program, motiv pentru care monitorizarea activitatii in afara orelor de program este recomandata avand in vedere ca efortul de setare al modulului este mic iar rezultatele sunt spectaculoase.

In cazul in care firma de distributie are relatii cu KAI (key accounts internationali), este posibil ca sa existe vehicule de 10 tone sau mai mari. Deoarece aceste vehicule au motoare de 200-400+ cai putere si capacitati chiar si de 12 litri, consumul de combustibil este mare, motiv pentru care este recomandata instalarea unui dispozitiv de monitorizare a combustibilului folosind datele din calculatorul de bord.

Flotele firmelor de distributie sunt mari, in general, motiv pentru care evidentele reviziilor, politelor de asigurare, etc, sunt greu de tinut pe hartie, de aceea modulul de tinere a evidentelor activitatilor periodice este recomandat a se folosi.