Cum sa alegi un GPS pentru monitorizarea flotei?

Din punct de vedere al clientului, trebuie sa te informezi asupra capacitatii dispozitivelor hardware montate la bordul vehiculelor, respectiv asupra aplicatiei software care prezinta parametrii monitorizati.

In ceea ce priveste dispozitivele GPS montate la bordul mijloacelor mobile monitorizate o ierarhizare a specificatiilor tehnice si, implicit, a complexitatii procesului de monitorizare in care sunt implicate, ar cuprinde urmatoarele:

• Tipul de alimentare, interna/externa. Cele ce se incadreaza in prima categorie poarta numele generic de Tracker si au capacitati de monitorizare limitate de durata de descarcare a sursei de alimentare. Aparatele din cea de-a 2 categorie au, de asemenea, specificatii tehnice ce pot fi si ele ierarhizate.
• Prezenta/Lipsa Intrarilor Digitale (Digital Input). Permite monitorizarea starii unui parametru, exemplu Motor Oprit/Pornit, Usa Inchisa/Deschisa, etc
• Baterie de Back-up. Prezenta acestei baterii permite transmiterea parametrilor monitorizati si a starii dispozitivului GPS chiar si dupa taierea alimentarii de la reteaua la care a fost montat.
• Prezenta/Lipsa Comenzilor Digitale ( Digital Output) permite transmiterea schimbarii starii unui circuit care are aceasta functie, Exemplu Imobilizare vehicul.
• Prezenta/Lipsa Intrarilor Analogice ( Analog Input). Aceasta funtie este utilizata la transmiterea unor valori numerice monitorizate, in gemeral, de senzori, exemplu monitorizarea temperaturii unei incinte.
• Interfata CAN. Permite preluarea datelor disponibile pe reteaua interna a computerelor vehiculelor.

Important, pentru a obtine o monitorizare cat mai performanta, este si modul in care dispozitivul hardware comunica cu serverul in care vor fi procesati parametrii.

Astfel, un proces de monitorizare bun trebuie sa primeasca informatii la intervale de timp cat mai mici si sa detecteze schimbari de directie pentru unghiuri de pana la minim 12-15 grade, lucruri cae contribuie la cresterea volumului de date ce trebuie procesate. Un volum ridicat de transfer de date va presupune si consum de resusrse de calcul disponibile doar pentru servere extrem de puternice.

De ce?

De exemmplu, datele transmise de un vehicul al unui agent de vanzari, intr-o zi obisnuita, se situeaza la nivelul de 400 KB/zi. Atunci cand sunt stocate in baza de date, ele sunt supuse prelucrarii si sunt indexate pentru o accesare mai rapida, asa ca se ajunge la 1.4 MB/zi/vehicul. Facand presupunerea ca agentii lucreaza doar 5 zile din 7, iar in weekend nu se deplaseaza deloc, se ajunge la valoarea de 29.2 MB/luna/vehicul. Jucatorii importanti din piata au in administrare 20000 vehicule, deci pentru o asemenea flota volumul de date stocat pe servere intr-o luna ajunge la 572 GB/luna, iar daca datele se tin 3 ani, atunci volumul de date este 20.11 TB. Daca aruncam o privire la studiile Gartner, referitoare la testele de viteza ale serverelor de mare putere, vom observa ca aceste teste se efectueaza pe volume de date in jur de 2 TB, altfel spus volumele de date din domeniul monitorizare GPS sunt de 10 ori mai mari decat media.

Aplicatiile de monitorizare prin GPS, inclusiv Pandora 3.0, sunt aplicatii web, deci paginile trebuie servite in medie cu o viteza  0.3 secunde. Incercati sa cautati pe calculatorul de acasa un fisier Word in care se gaseste cuvantul GPS, veti constata ca o cautare completa poate dura chiar cateva minute. Ce calculator v-ar trebui pentru a face asta in 0.3 secunde? Unul mare, ar fi raspunsul. Calculatoarele mari au dezavantajul de a costa o groaza de bani. Un server Sun SPARC T5-8, 16 cores, 1024 threads, 4.8 TB 10000 RPM SAS disks, are pretul de lista de 440000 USD. Pentru un SLA de 99.95% sunt necesare doua astfel de servere.

Pentru a avea un abonament lunar in zona 3-5 euro, este absolut necesar ca furnizorul sa faca economii stricte si sa ofere doar servicii ce implica cheltuieli minime. Exista si alte variante (ex: partitionare – mutarea datelor mai vechi pe discuri mai lente) dar toate implica o modificare a parametilor de functionare ai aplicatiei. Cum toata lumea spune ca nu face asta, este de presupus ca investitiile de mai sus se realizeaza.

Din aceste motiv, noi, la Indictio Prima, va recomandam sa achizitonati doar modulele de care aveti nevoie, cele care se potrivesc cel mai bine domeniului dumneavoastra de activitate si care sa va ofere satisfactia ca, investitia intr-un astfel de sistem, vor aduce profitul cautat. Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactati specialistii nosti acum.